Personen aansprakelijk stellen voor schade

Bij aansprakelijkheid zijn er twee opties. Je hebt schade toegebracht aan de ander (de tegenpartij) en zij stelt jou aansprakelijk of iemand anders (dus de tegenpartij) heeft aan jou schade toegebracht. In de laatste situatie wil je de tegenpartij voor de schade aansprakelijk stellen. Over deze laatste situatie gaat dit artikel.

Aansprakelijk stellen

Het aansprakelijk stellen van een ander kan op verschillende manieren gedaan worden. Iemand heeft je schade toegebracht en jij wilt hem of haar daarvoor aansprakelijk stellen. Zorg ervoor dat je dit schriftelijk doet. Je wilt natuurlijk dat je in je gelijk wordt gesteld en om die kans te vergroten is het van belang dat je op het moment van de schadegebeurtenis op een aantal zaken let. Het eerste waar aan gedacht moet worden is het noteren van de namen en de adressen van getuigen (wanneer hier sprake van is). Zij kunnen namelijk de toedracht van de gebeurtenis bevestigen. Een ander aspect waar je aan moet denken is dat je de omvang van de toegebrachte schade aan kunt tonen. Als er iets kapot is dan kun je die objecten bewaren (wanneer mogelijk), maar je kunt ook foto’s maken. Hierbij is het van belang dat je de schade goed op de foto zet, het beste kun je een aantal foto’s maken. Als je dit hebt gedaan dan kun je de tegenpartij schriftelijk aansprakelijk stellen. Daarbij kun je een aantal belangrijke papieren toevoegen, hierbij kan gedacht worden aan de kopieën van de herstelnota’s en verklaringen van onafhankelijke deskundigen. Wanneer er sprake is van persoonlijk letsel, dan kan de arts de documenten invullen en die kun je dan meesturen. Deze papieren kunnen van belang zijn om de schade te kunnen bewijzen.

Aansprakelijk stellen bij een verkeersongeval

Wanneer er sprake is van een verkeersongeval is het van belang dat je het kenteken van het motorrijtuig van de tegenpartij hebt. Het zou nog beter zijn als je samen de voorzijde van het Europees Schade formulier in kunt vullen. Het kan zijn dat je een rechtsbijstandverzekering hebt, dan is het belangrijk dat je de schade ook bij de verzekeraar meldt. Bij een verkeersongeval zijn er vaak wel getuigen, probeer hen te betrekken bij de zaak. Als je namen en adressen hebt is dat voldoende, maar vraag of zij mee willen werken wanneer dat noodzakelijk is. Sommige mensen houden zich afzijdig, maar zij zijn juist van belang wanneer je de ander aansprakelijk wilt stellen als deze je schade heeft toegebracht. Getuigen kunnen je helpen en jouw verhaal bevestigen. Getuigen zijn juist van groot belang aangezien het anders jouw woord is tegen dat van de ander die je schade heeft toegebracht. Zorg dat je rustig blijft en alles op een goede manier op probeert te lossen. Verzamel zoveel mogelijk informatie en maak foto’s waar je kunt. Je kunt ook anderen vragen foto’s te maken die zij dan later aan je doorspelen. Vraag daarom de gegevens op zodat jij deze informatie ook weer kunt krijgen en in kunt zetten bij de verklaringen die je in moet dienen en de papieren die je in moet vullen om de ander aansprakelijk te kunnen stellen.

Belangrijke aspecten bij aansprakelijk stellen

Als je iemand aansprakelijk wilt stellen dan is het belangrijkste wat je moet doen zoveel mogelijk namen en adressen van getuigen noteren. Zij kunnen namelijk aangeven wat er is gebeurd. Vraag hen ook of zij bereid zijn hun verklaring te geven zodat jij deze kunt gebruiken. Alle bewijsstukken dien je te bewaren, er kan altijd een onderzoek worden gestart en dan kun je in ieder geval laten zien waar de schade heeft gezeten en wat er kapot is (geweest). Zorg er voor dat je rustig blijft, doe geen vreemde uitspraken die tegen je gebruikt kunnen worden. Je dient beleefd te blijven, zodat je het zo goed mogelijk op kunt lossen samen. Het gaat er om dat je er samen uit gaat komen. Dit gaat niet altijd meteen, maar probeer het formulier in te vullen en zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Wanneer je er echt niet uit komt kun je altijd de politie er bij halen, maar meestal kun je wanneer je even hebt gewacht en allebei weer een beetje tot rust bent gekomen samen wel de papieren invullen. Houd er rekening mee dat je allebei flink bent geschrokken na een ongeval of nadat er schade is toegebracht. Geef het even de tijd om te laten bezinken en ga dan samen in gesprek.

Een gedachte over “Personen aansprakelijk stellen voor schade

  1. Goedemorgen,

    Ik heb een vraag..
    Mijn vrouw is met haar eigen voertuig tegen mijn leaseauto aangereden.
    Kan mijn leasemaatschappij de WA verzekeraar van het voertuig van mijn vrouw aanspreken? ik begreep uit het verhaal dat iemand zichzelf niet aansprakelijk kan stellen, of geldt dit alleen maar andersom, als de leaseauto de privé auto raakt?

Reacties zijn gesloten.